Evenimentele săptămânii Înapoi

Cvartetul Belcea în concert la Sala Mozart din Schwetzingen

Publicat: marți, 30 Aprilie 2024 , ora 11.12

"Pasiunea și precizia, expresivitatea și emoția pură caracterizează concertele Cvartetului Belcea"... așa a fost descris în presă ansamblul cameral pe care îl veți asculta în seara de 10 mai la Radio România Muzical, de la ora 20.30 în transmisiune directă de la Sala "Mozart" din Schwetzingen.

Vă invităm la un concert cameral de excepție, care va avea în program cele două sextete de coarde de Johannes Brahms: Sextetul de coarde nr. 1 op. 18 în Si bemol major și Sextetul de coarde nr. 2 op. 36 în Sol major.

Dar să-i cunoaștem pe protagoniști, pe membrii Cvartetului Belcea, dar și pe invitații lor, violista Tabea Zimmermann și violoncelistul Jean-Guihen Queyras.

Corina Belcea s-a născut în România în 1975 și trăieste în prezent la Basel în Elvetia. Este vioara I a acestui cvartet de coarde faimospe care l-a fondat chiar ea în 1994, la Londra, și care este catalogat ca unul dintre cele mai active ansambluri camerale din lume, ce care susține în jur de 100 de concerte anual.

La vioara a II-a o vom asculta pe Suyeon Kang din Coreea de Sud. Născută în 1989, ea s-a format în Canada și Australia, stabilindu-se în Germania din 2007. Are o experiență extraordinară dobândită în rolul de concertmaestră a Orchestrei Kammerakademie Potsdam, dar și ca membră a Cameratei Berna din Elveția. Colaborează din 2023 cu Cvartetul Belcea.

La violă va evolua polonezul Krzysztof Chorzelski, profesor la Guildhall School of Music and Drama din Londra. S-a născut la Varșovia în 1971, este pasionat de arta predării instrumentului său, susține cursuri de violă și muzică de cameră în Polonia, România, Israel.

Violoncelistul francez Antoine Lederlin, născut în 1975, și-a construit o frumoasă carieră ca solist al Orchestrei Filarmonice Radio France, deținând în același timp funcția de violoncelist principal al Orchestrei Filarmonice din Monaco și al Orchestrei Simfonice din Basel. Din 2006, el este nedespărțit de Cvartetul Belcea.

Acești interpreți remarcabili de naționalități diferite se vor întâlni, iată, pe scena Sălii "Mozart" din Schwetzingen din dorința de a oferi spectatorilor o experiență muzicală unică.

Ei vor avea și doi invitați celebri la nivel european. Unul dintre ei este violista Tabea Zimmermann. În vârstă de 57 de ani, aflată printre cei mai buni interpreți ai generatiei sale, Tabea Zimmermann abordează adesea și creații contemporane și a inspirat, prin performanțele sale deosebite, mai mulți compozitori care i-au dedicat lucrări. Cel de-al doilea invitat din seara de 10 mai al Cvartetului Belcea este violoncelistul canadian Jean-Guihen Queyras, în prezent profesor la Hochschule für Musik din orașul german Freiburg, dar și un artist concertist de mare valoare.

Vă așteptăm!

Laura Ana Mânzat